perjantai 31. elokuuta 2012

Kurssi päättyi mölleihin

Tänään oli Laukan tokokurssin viimeinen treenikerta ja siis möllitoko. Kokeeseen mahtui hyvää ja ei niin hyvää ja ihan uusiakin kokemuksia, mutta päällisin puolin jäi kyllä oikein kiva fiilis. Erityinen parannus aiempiin mölleihin oli vireessä, joka kesti läpi kokeen. Päätin jo aluksi, etten palkkaa namilla tai lelulla yhtään, vaan testataan nyt "tosissaan" tämän hetken tilanne. Ihanan hyvin Roki palkkautui iloisista kehuista ja pienestä taputtelusta. Vire näkyi erityisesti perusasentoihin tulossa, ihan tuli perille asti eikä lonninut puoleen väliin. Toisaalta myös seuraamisessa, joka on ollut meidän tämän kesän kaikkein suurin edistysaskel. Millä sitä oikein tarpeeksi voisi hehkuttaa? :D Kontakti putoili välillä ja paikka seilasi hieman, mutta tärkein muutos viime kevään tokoiluihin oli se, että Roki korjasi kontaktia ja haki sen uudelleen pitkänkin seuruupätkän aikana. Ja kontakti on ylös mun kasvoihin. Jee!

Hanurista oli alussa Rokin älytön paukutus. Mun ei kai pitäis reagoida siihen mitenkään. En tiedä, mutta se tulee kyllä näkymään yleisvaikutelmapisteissä. Heti kun jätin Rokin paikkamakuuseen, se hiljeni. Mutta makuuttaminen esim. ohjeiden ja odotuksen aikana ei tuonut samaa vaikutusta. Aivan kaameeta komentamista, joka kiristää mun hermoa.

Tässäpä pisteet ja vähän kommenttia liikkeistä. Kurssin vetäjät eivät laskeneet kertoimilla, mutta tsekkaan senkin nyt mielenkiinnosta.

Luoksepäästävyys: 10 (10, kerroin 1)
Vähän töpsähti pylly eteenpäin, kun tuomari lähestyi, mutta muuten ok. Haukkuminenkin taukosi tämän hetken ajaksi.

Paikkamakuu: 10 (30, kerroin 3)
Tässä otettiin olosuhteiden vuoksi kaksi yritystä. Neljä koiraa oli rivissä ja Roki reunassa. Toinen uros, nuori valkoinenpaimenkoira, joka myös vepeilee meidän kanssa, nousi ekassa paikkamakuussa. Omistaja kävi palauttamassa sen, muttei kuullut tuomarin kehotusta kytkeä koira ja mennä rivistä taakse syrjään. Hän palasi koiran eteen ja se nousi uudestaan.

Ennen kuin omistaja ehti napata sen kiinni (oli kyllä jäänyt melko lähelle koiraa), se oli lähtenyt haistelemaan viereistä narttua, joka kyllä pysyi hyvin maassa. Tämä ei kuitenkaan urokselle riittänyt, vaan se meni edelleen Rokin luo. Olin itse täydessä matkassa, enkä lähtenyt mitään huutamaan, koska olisi voinut vaan pahentaa tilannetta. Roki kesti aivan jäätävän hyvin tuon tuttavuudenteon. Vasta kun toinen uros kävi persusta haistelemaan, Roki ponnahti seisomaan, mutta väisti. Onneksi kahakkaa ei syntynyt. Hieno juttu. Rokin reagointi oli itseasiassa todella asiallinen ja oli hyvä päästä näkemään se. Lisäksi nuo kaksi rähjäävät ihan tosi ikävällä tavalla toisilleen hihnassa.

Saimme ottaa koko paikkamakuun uudestaan ja vpku joutui syrjään. Roki ei pultannut tapahtuneesta tippaakaan, kehuin ja palkkasin sen ennen uutta yritystä. Toinen makuu meni aivan nappiin. Roki ei hievahtanutkaan ja makasi suorassa. Perusasentokin peräti suoraan.

Seuraaminen hihnassa: 9 (18, kerroin 2)
Kontakti pysyi jokseenkin hyvin, pari herpaantumista oli, mutta Roki haki itse kontaktin uudelleen. Vähän paikka seilasi ja kuulemma minulla on tapana korjata omaa liikettä koiran suuntaan, jos koira on etäällä. Tähän pitää keskittyä. Istumiset olivat vähän oikean paikan vieressä ja lisäksi mainittiin, että pysähdyn käännöksissä. Tämähän on nyt ollut ihan tietoista, kun olen ottanut käännökset niin paljon rauhallisemmin ja huolellisemmin. Sikäli palaute tuli ihan oikeasta kohdasta, mutta tärkeintä on, että Roki on alkanut tuon myötä myös ottaa käännökset paljon huolellisemmin.

Seuraaminen vapaana: 9,5 (38, kerroin 4)
Kontakti ja ilme yleensä oli edellistä parempaa. Todella hieno juttu, kun alla kuitenkin oli jo pitkä seuruu! Tsemppasin myös itse noita käännöksiä jouhevammiksi Rokin tarkkuuden siitä kärsimättä! Kuitenkin sitä pientä seilaamista oli, joten siitä pikkuvähennys.

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä: 9,5 (19, kerroin 2)
Onnistunut liike, kuulemma meni sen verran rauhallisesti maahan, että jotenkin ihan hiukan eteni siinä. Sain kehut siitä, että odotan oikeasti, että koira on valmis, ennen kuin sanon valmis. Tästäkin olen saanut kuulla aiemmin vähän toista ja meitsi tsemppasi!

Luoksetulo: 10 (30, kerroin 3)
Nappi. Onpas hienoa nähdä, kuinka treeni tuottaa tulosta. Roki odotti ihan täpisten, milloin saa luvan juosta ja lähtikin riemulla ja innolla. Himmasi hiukan ennen minua, mutta mitään laahustuskäyntiä sieltä ei tullut. Istui tosi napakasti lähelle eteen ja perusasento oli suora.

Seisominen seuraamisen yhteydessä: 5 (10, kerroin 2) - oikeasti 0 (ja niin lasken loppupisteisiin)
Tässä arvioinnissa oli nyt vähän möllimeininkiä. Tämä liike nollaantui oikeasti. Roki valui hiukan seuruussa, mutta korjasi. Stoppasi hyvin käskystä. Oli kuulemma hiukan epäröinyt, ottanut askelen, toisen ja sitten käppäillyt mun perään. Kun käännyin, karjaisin seis uudestaan. Roki pysähtyi ja pääsin tekemään liikkeen loppuun. Mutta tämähän meillä nyt on viime viikot ollut ihan hukassa, joten ei mikään ylläri. Edelleen työn alla. Aikaa vielä on ... ups .. enpäs sano kuinka kauan.

Estehyppy: 9,5 (19, kerroin 2)
Hyppy ok, laiska stoppi. Siirsi takajalkoja pikkuisen, kun menin viereen. Tuomari ei tätä ilmeisesti nähnyt. Istui suoraan perusasentoon. Ihme kyllä siis kesti tämän seisomisen (melkein). Meidän ei tarvitse hyppyä edes treenata. Itse hyppy on aivan varma ja jos tuo liikkeestä seisominen saadaan kuntoon, on tämäkin valmis.

Yleisvaikutelma: 8 (8, kerroin 1)
Muuten iloista ja motivoitunutta tekemistä ja yhteistyö pelasi, mutta koira haukkui niin paljon, ettei tuomarin ääni kuulunut... Tämä siis silloin alussa, liikkeiden aikana ja välillä Roki oli hiljaa, paitsi kun pikkuisen yllytin sitä haukkumaan virettä nostaakseni liikkeiden välissä. 

Yhteispisteet: 80,5 (kertoimilla 172 pistettä, 1. palkinto!)


Sen lisäksi, että koira on kehittynyt, olen minäkin kehittynyt hurjasti! :D Monissa asioissa tsemppasin. En kuulemma käytä maneereita ollenkaan jäävissä, vaan Roki tottelee hienosti pelkkiä sanallisia käskyjä. Ja monta muuta kohtaa, joita tuossa jo mainitsinkin.

Roki on kyllä niin hieno, kyllä mulla on hyvä koira, kun itse olen niin tumpelo ja aloittelija. Aikalailla toistemme tavoille ollaan opittu ja kasvettu, vaikka tekemistä on vielä huimasti ja kikkakolmosia pitää kehitellä puolin ja toisin, joilla toista voi puijata. Nyt työn alla on tuo koiran tapa vedättää mua liikkeestä seisomisessa sekä iso urakka tuon haukkumisen kanssa. Intoa löytyy taas lisää!


P.S. Me muuten sijoituttiin neljästä koirakosta vetäjien mukaan kolmosiksi pistein 70,5. Mutta tuo 80,5 on kyllä ne oikeat pisteet, kun ne äsken tarkistin pistelapusta, ja näin ollen oltiin kakkosia. Samapa tuo, mutta eihän se ollenkaan niin persuksilleen mennytkään? ;)


3 kommenttia:

  1. Hyvä te!!! Erityiset pointsit Rokille, ettei kuumunut paikkamakuussa ollenkaan, vaikka toinen tuli iholle!! :) JES! :)

    VastaaPoista
  2. Älä muuta sano! Mulla jäi varmaan pari sydämenlyöntiä väliin, kun ehdin mielessä nähdä, että justiinsa ovat hampailla toisissaan kiinni. Mutta pitää pojalla kyllä hermot hyvin!

    VastaaPoista