tiistai 14. kesäkuuta 2011

Tokoa kouluttajan johdolla

Hannan tokotreeneissä oltiin tänään. Oli kivaa ja Roki oli toooooosi pätevänä! Nauratti myös sivustakatsojia temppuilulla. Jokin liike ei onnistunut ollenkaan mun käskytyksellä, ite kämmin tai Roki ei tajunnut. Kun sitten sain Hannalta lisäohjeita, Roki kävi hyppäämässä esteen tai juoksi pönöttämään keskelle ruutua, että mitä te oikein siellä höpisette, osaan nämä aivan mainiosti... On se aika kettu :). Tässäpä vähän muistiinpanoja tulevia treenejä varten.

Ruutu: Saatiin paljon kehuja tekemisestä, Roki olikin varma ruudun kanssa. Lähetykset läheltä ja kaukaa, 'ruutu'-komennolla. Lähetyksiä myös jättäen koira seisomaan eri sivuille tai ruudun reunaan, itse lähettäessä kuitenkin aina samalla paikalla seisten. Kosketusalustaa pois ruudusta vähitellen, voi piirtää rinkulan ruutuun merkiksi. 'Seis'-komento oikea-aikaisesti, ei saa palkata väärästä paikasta/asennosta. Palkkaukseen voi käyttää myös lelua, vaihtelevasti. Lelu pitää jaksaa heittää kaukaakin ruutuun :D. Rokin pitää pysähtyä ruutuun kunnolla, annetaan vaikka kaksi käskyä.

Nouto: Edelleenkin tehdään vaiheittain. Roki näytti kyllä tosi taitavaa osaamista ja intoa. Sain kehuja hyvin tehdystä pohjatyöstä ja hyvästä suhteesta koiran kanssa. Heitettävä kapula paljon pitemmälle. Palkkaus takaisintuontivaiheessa vauhdista. Roki ennakoi välillä ja sylkee tosi ajoissa kapulan jo pois, mutta ei saa odottaa niinkään kauan, että Roki pysähtyisi kapula suussa. Täytyy jotenkin vaan saada lennosta palkka jälleen oikea-aikaisesti. Lisäksi Hanna suositteli, että tehdään iloista vauhtinoutoa lelulla. Tämähän ei ole mikään ongelma, jokaikinen päivä melkein sitä pelataan :).

Noudon luovutusta tehtiin erikseen. Pakkoluovutusta pitäisi treenata myös. Koira istumaan selkä nurkkaanpäin ja pieni kapula suuhun. Rokin pitää pitää kapulaa paikallaan suussa, ei saa pureksia tai lillutella kielellä. Voi pitää kuonosta kiinni. Alussa pikkuhetki rauhallisena riittää, palkka nakilla heti. Jos tekee noutokapulalla edessä istumisesta, pitää antaa kapula koiralle kuonon korkeudelta.

Hyppy: Pitkästä aikaa! Ei varmaan olla talven jälkeen toko-hyppyä tehty, vaikka naapurista saatiin este lahjoituksena. Käskysanana on 'este' erotukseksi agilityn hypystä. Tehtiin niin, että Hanna seisoi toisella puolella ja minä toisella. Roki meni aika hyvin esteen yli, pari kertaa yritti kiertää. Voidaan treenata laittamalla namikupit palkkausta varten molemmin puolin estettä. Hypyn jälkeen olevaa namikuppia voi pikkuhiljaa siirtää sivummaksi, kun hypyn suorittaminen alkaa varmistua. Treenata kannattaa myös niin, että hyppyyttää Rokin toiselle puolen ja sitten teettää temppuja sillä ollen itse toisella puolella hyppyä. Sitten hypyn yli takaisin. Tärkeää muistaa: Ei saa vapauttaa koiraa tulemaan hypyn jälkeen takaisin esteen sivulta. Aina joko palkkaus viemällä nami koiralle, kun koira odottaa hypyn jälkeen tai palkkaus, kun koira on tullut hypyn yli takaisin.

Myös hyppynouto lelulla onnistui mainiosti. Tätä Hanna kokeili huvikseen - no problem!

Seuraaminen: Tähän ei Rokilla enää riittänyt kärsivällisyyttä, normaali tekemisen vire puuttui. En saanut kunnolla kontaktia. En jaksa kuvailla suoritusta, siitä ei juuri ole kerrottavaa. Ohjeena tuli jatkaa imutusta, lyhyitä matkoja, auton kiertämistä ja seinänvierustoja. Lisäksi voi pitää lelua kainalossa ja palkata ylhäältä päin. On kuulemma ihan terveellistä nuorelle urokselle päästä joskus luvan kanssa ryysimään päälle, tämä siis, kun palkkaa lelulla ylhäältä niin, että koira saa itse napata lelun.

Nyt seuraava ohjattu koulutus on jo ensi viikolla. Vähän typerää, koska me ollaan nyt puolet ajasta vielä reissussa. Täytyy katsoa, pitäisikö sitä siirtää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti