tiistai 31. heinäkuuta 2012

Kahdet vepetreenit

Uinti lienee hyvää lihastenpalauttelua vaelluskeikan jälkeen ja uitu ollaan. Ehkä olisi voinut keventää tämän viikon vepeilyä kuormituksen puolesta, mutta kun koiralla on selkeästi ollut intoa yhdessä treenaamiseen, jolta viime viikko oltiin tauolla, ja virtaa riittää, niin ollaan käyty peräti molemmissa tämän viikon treeneissä. Sunnuntai-iltana käytiin jo Annen ja Ainon kanssa Haukanniemessä lenkillä, ja uitiin koko porukka niemen kärjestä Tuomiojärvellä. Roki lähti ekaa kertaa mun kanssa mukaan uimaan ja uiskenteli niin kauan kuin muutkin ja pysytteli lähistöllä. Saattoi olla Ainon vaikutusta, kun Ainolle ihmisten kanssa uiminen oli tuttua puuhaa.

Eilisissä vepetreeneissä Muuramessa oli treenaamassa viisi koiraa, joten ehdittiin mainiosti kaikki liikkeet. Keli oli aluksi vähän tuulinen ja rannassa aikalailla heinää ja ulpukanlehtiä. Tällä kertaa Rokia ei häirinnyt mikään ja treeni sujui hienosti! Kehittämistä on omassa toiminnassa veneen haussa, pitäisi miettiä käskyjä uudestaan, olisi varmaan hyvä opettaa käskysanoiksi 'vene' ja 'rantaan' ihan jatkoluokkia ajatellen. Nythän käytän joka välissä vain 'tuo'-käskyä. Lisäksi seisoin vedessä, kun Roki veti veneen rantaan ja Roki irrotti köydestä ennen aikojaan. Uskon, että olisi tuonut köyden maaliin asti, jos olisin ollut kauempana.

Vienti tehtiin niin, että olin itse veneessä, tosi nappi temppu ja kutakuinkin 30 metriä oli matka. Hukkuva meni vähän pipariksi, mutta lähinnä sen takia, että hukkuva liikkui tosi paljon räpiköidessään etäämmäs rannasta. Liike oli viimeinen ja koira jo vähän väsynyt. Oli todella sitkeä suoritus ensinnä päästä hukkuvan luo ja sitten vielä vetää rantaan. Roki tosiaan sen teki, mutta oli aika uuvuksissa rantaan päästyään. Tänään ei sitten tehtykään hukkuvaa. Mietin, että ensi kerralla pitää tehdä läheltä rantaa oikein reipas ja iloinen nopea suoritus tässä liikkeessä.


Tänään oli treeni Harakkasaaressa. Veneen kanssa taas vähän probleema liian aikaisessa köydestä irrottamisessa. Täytyy pohtia tätä. Hyvin Roki kyllä saa veneen liikkeelle, vaikka selvästi joutuu töitä tekemään. Nyt oli myötätuuli rantaanpäin, joten auttoi vähän vetämistä. Hyppy reipas ja epäröimätön, kuten eilenkin (siihenkin voisi yhdistää sitä 'rantaan'-käskyä).

Vientiä tehtiin kahdella kierroksella ja tällä kertaa vieraalle. Itse vähän epäröin, mutta kokeneemmat kannustivat vaan aina treenaamaan vientiä jollekin muulle kuin itselle, koska jatkossa liike tehdään niin. Ensimmäinen tehtiin ehkä kymmeneen metriin. Roki ei lähtenyt kovin sähäkästi liikkeelle ja kääntyi ympäri noin puolesta matkasta. Ihan sitä en odottanut Rokin tekevän. Toinen lähetys onnistui paremmin ja vienti samoin loppuun asti. Rokille on todella hyvin uponnut kaaliin tuo käteen luovutus eikä tuntuisi olevan riskiä, että se pudottaisi liian aikaisin. Nyt palkattiin damia heittämällä - ehkä harjoituksissa voisi käyttää jotain erillistä palkkalelua, niin veneestä voisi vähän houkutella Rokia, jos liikkeellelähtö on epävarma. Toisella kierroksella vienti tehtiin hiukan pitempään matkaan, 15-20 metriä ja tällä kertaa hiukan hitaasta lähdöstä huolimatta liike meni hienosti loppuun asti.


Ruokahalukin ilmeisesti alkaa Rokilla palautua, aamuruuan kanssa ei ole ollut ongelmia reissun jälkeen ja nyt maistuu antaumuksella myös luu pitkästä aikaa! Roki on myös matokuurilla tällä hetkellä. Maha on vähän löysänä, tiedä sitten johtuuko kuurista.

2 kommenttia:

  1. Meillä on kaksi eri tuontisanaa arjessa leluille, "tuo heitetään" joka tarkoittaa että tuo ja irroita niin lelu lentää ja "tuo vedetään", joka tarkoittaa tuo käteen niin vedetään lelua. Riitti ainakin oppi nopi ihan hetkessä. Vepessä voisi käyttää rimpsua "tuo vene rantaan vedetään", ja myöhemmin lyhentää sanaan vene, kun koira on oppinut että jos köyden tuo käteen niin sen kanssa vedetään köyttä.

    Meillä treeneissä irroitetaan monesti köysi veneestä jo ennen kuin koira on rannassa, että koira pääsee leikkimään ohjaajan kanssa köydellä.

    VastaaPoista
  2. Tosi hyvä idea! Meillähän on muutenkin lelusta irrottaminen leikissäkin ongelmana, jos Roki olettaa, että lelua vedetään. Heitettäessä ei mitään ongelmaa. Tämä ilmenee erityisesti tokoillessa, jolloin olisi kätevää palkata välillä retuuttamalla, mutta tuolloin on vaikea saada toista suoritusta nopsasti perään, koska ote lelusta pysyy ja pysyy (joutuu joko rauhoittelemaan - ei tee hyvää koiran vireelle, tai rääkäisemään rumasti - ei tee hyvää ohjaajan vireelle).

    Mulla on yleensä veneen köyttä vastaava köydenpätkä leikkiä varten odottamassa, mutta tuo veneen köyden irrottaminen olisi toisaalta hyvä, jos koira oppisi olemaan irrottamatta köydestä ennen kuin se on vaikkapa ohjaajalla jo kädessä.

    VastaaPoista